Инициатива на Стефан Марков
info@sofiamojepoveche.org

Как карането на колело може да промени света

Промяната е нещо много хубаво, особено когато действа в световен мащаб. Може ли, обаче, едно простичко удоволствие да има подобно глобално въздействие? Разбира се, че да. За да промени света, карането на колело трябва да спре да се възприема като спорт, хоби или начин на живот.

Хората трябва да започнат да гледат с „икономически” поглед на велосипеда, а именно – като евтино, удобно и бързо средство за придвижване, което междудругото ни помага да поддържаме форма. От значение са и промените в нагласата на населението, както и тези, свързани с инфраструктурата на съответното населено място. Естествено, необходима е и усилената работа на транспортните системи за велосипеди – инвестиции, планиране, пространство, ограничено от това на останалите превозни средства, както и добрата воля на политиците.

Има хора, които гледат скептично на идеята за глобалния ефект, който велосипедът може да има върху света. Може би те са или прекалено мързеливи, или тясноскроени, тъй като едно лесно и кратко обобщение на ползите от карането на колело, показва точно обратното.

Велосипедът и човешкото здраве

Доста хора отказват да се качат на колело, защото според тях това е много опасно. Със сигурност, всяко нещо, част от нашето съществуване крие малък или по-голям риск. Ако се консултираме със специалисти и статистики, обаче, ще видим, че стоенето пред телевизора по цял ден е не по-малко, та дори и по-вредно за нашето здраве. Така че, мили мои, дерзайте и опознавайте уличките на своя град по възможно най-приятния начин, защото без съмнение ще откриете много интересни неща, които иначе бихте подминали съвсем несъзнателно.

Велосипедът и намаляването на смъртните случаи по пътищата

За съжаление, в Англия и Северна Америка колоезденето е по-опасно, отколкото трябва да бъде, поради недобрата инфраструктура за велосипедисти и множеството моторни превозни средства, които не подхождат с особен толеранс към тях. Надяваме се управляващите да се вземат в ръце и да поработят над този проблем, разглеждайки го като необходимост от подобрение на обществената безопасност.
Велосипедите имат силата да направят света и хората в него по-добри. Те са перфектният начин да стигнете бързо до желаната дестинация, наслаждавайки се на всеки детайл от заобикалящата ви среда – усмивките на играещите наоколо малчугани, изграждането на нови сгради и съживяването на стари такива, поздрава на съседа отсреща или красивия залез, бележещ поредния отминал ден.

Автор: Христина Сулемезова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *