Инициатива на Стефан Марков
info@sofiamojepoveche.org

Париж възнамерява да построи три моста-градини над водите на река Сена

Париж планира да построи три градски, речни моста, забранени за автомобили и изпъстрени с плодни дървета и зеленина. Това е част от огромен международен проект за реиновация на градовете под шапката на глобалната мрежа C40 в която участават 91 града с общо над 650 милиона души население.

Преди Париж, Лондон в продължение на пет години обмисляше да изгради „зелен мост“ над река Темза, но в крайна сметка инициативата бе прекратена. Сега е ред на града на Айфеловата Кула, и парижани са стъпка напред.

В момента във френската столица тече архитектурния конкурс „Преобразен Париж“, който вече е на втори тур. Кметството приканва кандидатите да подават своите проекти, като е планирано мостовете да бъдат на три места в източната част над река Сена. Мостовете, ще бъдат достъпни само за пешеходци и велосипедисти. Досега няма ясна визия как трябва да изглеждат тези мостове, но поради това, че те трябва да се финансират с частни средства се налага необходимостта върху тях да има и комерсионални обекти.

Организаторите насочват кандитатите да почерпят вдъхновение от Понте Векио – легендарен мост във Флоренция, който е покрит с магазинчета, кафенета, и дори художествена галерия.

Парижани смятат да се поучат от грешките на Лондон, където проекта за „Гардън Бридж“ първоначално вдъхнови гражданите, но се провали поради това, че не би изпълнянал никаква смислена инфраструктурна функция, както и заради непрозрачноста на начинанието. И за да успеят, трябва да разрешат следните проблеми:

1.Тъй като това, ще са преди всичко атракции, а не жизнено важни части от инфраструктурата, тези който, ще финансират начинанието, било то частни лица, фирми, или организации, трябва да бъдат убедени, че проекта няма да се превърне в нещо различно за в бъдеще, в противен случай може да се окаже, че да дали големи суми за нещо, което не използват, или от което не се нуждаят.


2.Ако тези мостове се заплащат чрез отдаване под наем на търговски обекти, обществеността трябва да знае колко, и къде точно ще бъдат разположени те. Ще трябва да има и открит обществен дебат за броят им.


3.Проблемът с прозрачността – първият кръг на конкурса беше силно разкритикуван заради това, че зад повечето от победителите стои малка група от частни организации, финансиращи подобни проекти почти из цяла Франция.


4.И не на последно място самият градски съвет трябва да постигне консенсус върху идеята, защото през септември заместник-кметът на града Жан-Луи Мисика настоя, че проект подобен на „Гардън Бридж“ в Лондон е неосъществим в Париж, и че „ние не приемаме да предадем управлението на общественото пространство в ръцете на частния сектор „.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *