Warning: mysqli_query(): (HY000/1021): Disk full (/tmp/#sql_35cf_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device") in /home2/drinuqw1/sofiamojepoveche.org/wp-includes/wp-db.php on line 1942
5 интересни и иновативни проекта, създадени за борба със замърсяването на въздуха – София може повече

Инициатива на Стефан Марков
info@sofiamojepoveche.org

5 интересни и иновативни проекта, създадени за борба със замърсяването на въздуха

Предлагаме ви няколко иновативни проекта от цял свят, насочени към ограничаване на замърсяването на въздуха, което е огромен проблем, особено в големите градове:

1. Кулата, която поглъща смог

Холандският дизайнер Даан Розегаарде има интересен план за справяне със замърсяването на въздуха. Седемметрова кула, която ще изсмуква смога от въздуха на нано ниво, използвайки електричество. Идеята на модерниста идва след едно негово посещение в Пекин. „В събота небето бе чисто, но в сряда градът бе покрит със смог. И аз си помислих:“Технологията ни убива“, си спомня Розегаарде. Тогава започва да се замисля над идеята как да използва принципа на статичното електричество, за да се извлича прахът от въздуха по подобие на една „огромна прахосмукачка“. Съоръжението ще изпомпва парниковите газове като всеки 1 000 куб. метра замърсен въздух ще се събира в „смог-куб“, където под високо налягане, изсмуканият въглерод ще се превръща в изкуствени диаманти.

Идеята на Розегаарде е средствата, събрани от продажбата на тези диаманти да се използват за други такива кули. Първата такава кула вече е изграден в Ротердам, а малко по-късно дизайнерът я представи в Пекин.

С усъвършенстването на идеята, холандският дизайнер твърди, че кулата вече може да пречиства около 30 хиляди куб. метра въздух на час като количеството електроенергия, която ще използва в процеса на работа е нищожно. Според Даан Розегаарде, въздухът в периметъра, в който неговото изобретение действа, би бил до поне 55 % по-чист.

2. Гигантските пръскачки:

Ю Шаокай, бивш служител на Агенцията за защита на околната среда в САЩ и професор в университети в САЩ и Китай предлага идеята за инсталиране на гигантски пръскачки, чиято цел е да почистват въздуха.

Съоръженията ще работят на принципа на процеса „мокро отлагане“, чрез който дъждовните капки или снежинките отмиват праховите частици от въздуха, сваляйки ги на земята.

Всички сме усещали как след нормален дъжд въздухът е по-приятен и чист и по-наситен с кислород. Идеята на Шаокай е гигантските пръскачки да се прикрепят към външните части на небостъргачите, за да се измиват токсините и вредните частици от въздуха. Проф. Шаокай твърди, че по този начин нивата на замърсяването с особено опасните прахови частици MP2.5 (частици с размери над 2.5 микромилиметра) може да се сведе до безопасното ниво от 35 микрограма на куб. метър.

3. Фотосинтезиращият велосипед

Идеята е разработена от фирмата Lightfog Creative & Design Company, базирана в Банкок.

„Стремим се да проектираме изобретения, които могат да намалят замърсяването на въздуха в градовете. Така че решихме да създадем велосипед, защото смятаме, че велосипедите са екологични превозни средства“, обяснява арт директорът на компанията Силават Виракул. Алуминиевата рамка на този велосипед е проектирана по такъв начин, че генерира кислород чрез „фотосинтезираща система“.

Освободеният кислород предизвиква реакция използвайки вода и електрическа енергия чрез литиево-йонна батерия (електролиза). Филтърът, поставен между кормилото, извлича вредните частици и подава чист въздух към велосипедиста. И така, докато колоездачът върти педалите из града, ще спомага за пречистването на въздуха.

4. Пречистващото въздушно мехурче

Проектът е разработен от китайската архитектурна компания Orproject. Представлява полупрозрачен купол, който би могъл да покрива паркове, площади и други площи. Съставен от множество малки мехурчета, изработени от етилен тетрафлуоретилен – лек, здрав и прозрачен материал. „Геометрията на леката структурна система е генерирана, използвайки алгоритама, който симулира нишките в листата на растенията или в крилата на пеперудите“.

Според информацията то ще има свойството да контролира температурата на въздуха – при необходимост да изстудява или затопля въздуха. Захранва се от електричество, което ще бъде генерирано от слънчеви клетки, интегрирани в повърхността на съоръжението.

5. Въздухопречистващата болница в Мексико

Интересен проект в борбата със замърсяването и смога е реализиран в Мексико Сити – град, известен с не особено чистия си въздух. Кретивната идея е реализирана в болничната сграда  Torre de Especialidades, и предлага уникално решение. Фасадата е изградена от специални плочки, покрити с титанов диоксид, който действа като катализатор за химични реакции когато се активира от слънчева светлина. Когато ултравиолетовите лъчи, съдържащи се в слънчевата светлина взаимодействат с плочковото покритие, възниква реакция, превръщаща моно-азотните оксиди (субстанции, които основно се съдържат в смога) в по-малко вредни или безвредни вещества като калциев нитрат и вода.

И в добавка ви предлагаме едно забавно и полезно решение за измерване нивата на замърсяване на въздуха, което се практикува в Лондон. Pigeon Air Patrol е състав от 10 състезателни, тренирани гълъби, към чиито гърбове са прикрепени специални датчици за измерване на нивата на замърсяване с озон, азотен диоксид и прахови частици над Лондон. И докато птиците летят над града, датчиците подават информация за качеството на въздуха, която ежедневно се публикува в Twiter.

Posted in Без категория

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *