Инициатива на Стефан Марков
info@sofiamojepoveche.org

10-те най-умни и подготвени за бъдещето градове

В наши дни, за да определиш един град като „умен“ не е достатъчно да разполага само с високоскоростен интернет.

Длъжностните лица по света разглеждат всички видове данни – за автомобилния трафик, нивото на замърсяване и употребата на енергия, за да направят градовете си по-безопасни, по-здравословни и по-ефективни. Определението за умен град вече е широко понятие, включващо екологичната устойчивост, комфортно и надеждно транзитно преминаване, лесен достъп до образование и местна икономика, в която бизнесът е насочен към търсенето на нови технологии.

Въпреки че звучи примамливо да направим градовете си по-умни, някои моралисти изразяват опасенията си, че с бързото развитие на технологиите, на гражданите ще им бъде все по-трудно да запазват неприкосновеността на личния си живот.

Компанията EasyPark Group, специализирана към проследяването и предоставянето на услуги за интелигентно паркиране, представи класацията си за най-умните през 2017 г. и най-добре подготвени за бъдещето градове.

Интелигентното паркиране е методология, която съчетава технологиите и иновациите в областта на човешките ресурси, с цел да се използва колкото се може по-малко гориво за колите, време и пространство, като целта е постигане на по-бързо, по-лесно и по-компактно паркиране на автомобилите.

„Открихме, че един такъв град трябва да бъде добре дигитализиран – преди всичко да разполага с 4G мрежа и изобилие от свободни горещи точки за достъп до Wi-Fi мрежи, като използването на смартфони да бъде наситено. Транспортът и мобилността в града трябва да се осъществява чрез ползването на интелигентно паркиране и чрез мобилни приложения за споделяне на автомобили. Умният град трябва да има устойчива стратегия за развитие, фокусирана към използването на екологична енергия и загриженост за околната среда. И като допълнение, трябва да разполага с лесен достъп до онлайн услуги, предоставяни от властите, както и това, самите граждани да бъдат отговорни към собствения си град“, пише в доклада на EasyPark Group.

В класацията си компанията е направила анализ на 500 града от цял свят, като е взела под внимание 18 различни показателя, включително обществения транспорт, използването на екологична енергия, нивото на образованието, броя на свободните Wi-Fi мрежи, онлайн достъп до услуги, наличието на отпадъци, опазването на околната среда и др. За изготвянето на класацията екипът на EasyPark Group се е допитал и до мненията на над 20 000 журналисти, занимаващи се с технологии и градско планиране.

Ето и класацията:

10. Мелбърн, Австралия получава перфектна оценка за своята 4G мрежа. В Австралия скоростта на мобилния интернет е 47,49 мегабита в секунда, доказано въз основа на милиони тестове, проведени през октомври 2017 г.

9. Женева, Швейцария отдаваща приоритет на подобряването на енергийната инфраструктура в сградите и обществения транспорт. До 2020 г. Женева планира да намали емисиите на въглероден диоксид в града с 21 % под нивата от 2005 г.

8. Амстердам, Холандия с успешните стартъп инкубаторски програми като StartupDelta и StartupAmsterdam. Това са инициативи за подобряването на цялостната екосистема в града, насочени към бизнеса, образованието, технологиите и др.

7. Сан Франциско, Калифорния с множеството си стартъп програми.

6. Токио, Япония – железопътната система в града обхваща над 100 линии, която на годишна база се ползва от около 14 милиарда пътници.

5. Бостън, Масачузетс попада в класацията поради ареала на метрото обхващаш Бостън и престижните си учебни заведения, като Харвард и MIT, които водят Световната класация на университетите за 2018 г.

4. Цюрих, Швейцария с градоустройствения си план за голям процент зелени площи.

3. В Стокхолм, Швеция голяма част от превозните средства на обществения транспорт се задвижват от екологично чиста енергия. А възобновяемите енергийни източници в Швеция съставляват 52 % от производството на енергия в страната.

2. Сингапур разполага с една от най-ефикасните обществени транспортни мрежи в света, според проучване на Сименс.

1. Копенхаген, Дания може да се похвали със здравословна екосреда, голям брой Wi-fi мрежи и сравнително нисък автомобилен трафик. Градът също така инвестира в екоенергия, като намеренията им са до 2025 година Копенхаген да е на 100 % чист от въглеродни емисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *