Инициатива на Стефан Марков
info@sofiamojepoveche.org

Унгарска компания представи иновативна технология за соларни панели, които се вграждат в пешеходни зони

Тротоарите на бъдещето могат да бъдат покрити със соларни панели и чистата енергия, която генерират, може да задвижва електрически автомобили. Преди време унгарската компания Platio вгради соларен панел в пешеходна зона, при станция за зареждане на електромобили, в Будапеща. Панелът е с площ от 50 квадратни фута (около 4,65 кв. м) и е изработен от рециклирана пластмаса.

Platio инсталира и соларна система от 720 вата (Wp) в едно от съоръженията на логистичната компания за недвижими имоти Prologis. Съоснователят на Platio Миклош Илиеш заяви, че времето за поставяне на системата е отнело само един ден. Когато чистата енергия, идваща от панела в паважа не се използва за зареждане на автомобили, се ползва за захранване на офис сграда наблизо.

Илиш добавя: „Тъй като е-мобилността се разпространява с много бързи темпове, необходимостта от повече енергия също нараства. Местните, независими възобновяеми енергийни източници могат да допълват или дори да децентрализират мрежата за комунални услуги.“

Соларните плочки на Platio интегрират соларни клетки в земята, като хората могат да преминават върху панелите така, както се разхождат и по обикновен тротоар. Това прави иновацията на Platio ненатрапчива в градската среда.

От компанията твърдят, че техният продукт не се нуждае от специална основа, като технологията може да бъде подобрявана и да става все по-функционална. След поставянето на соларните панели, от Platio предлагат техническа поддръжка на съоръженията.

В прессъобщение от фирмата казаха следното : „Разработчиците на Platio искат да демонстрират, че соларните панели вградени в тротоарни и други площи могат да се превърнат в огромни соларни пешеходни зони, като може да се постигне производството на електроенергия в големи мащаби, без да се променя градския пейзаж“.

Соларните системи на Platio са приложени и в тротоарни зони в Казахстан, както и в понтони в Швеция. Освен това те имат поставени и „умни пейки“ в Будапеща, където например гражданите могат да зареждат мобилните си телефони посредством USB портове, вградени във въпросните пейки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *