Инициатива на Стефан Марков
info@sofiamojepoveche.org

След „Панчарево може повече“ Стефан Марков с питане към кмета на района

След проведена среща с граждани в столичния район „Панчарево” по покана на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне общинският съветник Стефан Марков отправи официално питане към кмета Димитър Сичанов кога ще бъдат решени проблемите на гражданите свързани с транспортното обслужване, липсата на канализация, нерегулярното сметоизвозване и старата водопроводна мрежа изградена с опасни за здравето етернитови тръби.

Общинският съветник провежда ежемесечни срещи с граждани в столичните райони, част от инициативата „София може повече”. Жителите на район „Панчарево” поставиха много и важни проблеми за решаване от местната администрация, които Стефан Марков е включил в своето питане.

В питането си Марков твърди, че в основата на успешното и отговорно управление винаги стои съобразяването с нуждите на избирателите. Провокиран от поставените теми общинският съветник отправя в питането си въпрос към кмета Сичанов дали са заделени средства през тази година за ремонт на вътрешнокварталните улици в района, част от които са в много лошо състояние.
Много от въпросите на гражданите са свързани с транспортното обслужване на населените места от района. В тази връзка в своето питане Стефан Марков се интересува дали районната администрация е водила кореспонденция с „Център за градска мобилност” относно подобряване на услугата и намаляване интервалите на движение на автобусните линии обслужващи район „Панчарево”. Според Марков, населението на този крайградски район непрекъснато нараства и настоящото обслужване не отговаря на транспортните нужди на хората.

Общинският съветник пита кмета Димитър Сичанов на какъв етап са проектите за изграждане на канализация за отпадъчни води в населените места на район „Панчарево” и в какви срокове ще се случи това. Стефан Марков припомня, че водопроводната мрежа е изградена преди повече от 60 години с етернитови (азбестови) тръби, които са с изтекъл експлоатационен срок. Това води до чести аварии и спиране на водоподаването. Наличието на азбест крие рискове за здравето на населението. Той иска да разбере какъв дял от водопреносната мрежа в Панчарево и Кокаляне е изградена с етернитови тръби и какъв процент от нея е подменен от концесионера на съоръженията „Софийска вода”.

В питането си общинският съветник засяга въпроса за влошеното екологично състояние на Панчаревското езерео. Той намира състоянието на водоема за тревожно и пита районната администрация какви средства са планирани за поддръжка и облагородяване на околоезерното пространство за 2018, както и какви действия предприемат за преодоляване на екологичните проблеми на езерото и запазването му като предпочитано място за отдих и рекреация от жителите на столицата.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *